Wie zijn wij

Voorstelling

Redders Club Maasland  vzw (afkorting RCM) is opgericht  op 26-04-1995 als onderafdeling van Zwemclub Maasmechelen (ZCM) en functioneert momenteel als een autonome vzw.

RCM is lid van de Vlaamse Reddingsfederatie “RedFed” en onderschrijft ook haar doelstellingen. Als lid van RCM ben je eveneens lid van de Vlaamse Reddingsfederatie “RedFed”. Alle leden ontvangen dan ook hun tijdschrift ‘De Boei’.

Doelstellingen

Het officiële doel van RCM is het bevorderen van de sport in het algemeen en meer specifiek het bevorderen van het reddend zwemmen en de reddersport.

We willen kandidaten voor het brevet Hoger Redder trainingen aanbeiden die bij de cursus aansluiten en een goede voorbereiding zijn voor het examen.

De belangrijkste doelstelling is echter dat onze leden zich onder begeleiding kunnen amuseren en ontspannen op een sportieve manier!

Aanbod

Leden kunnen twee maal per week trainen in zwembad Prinsenpark in Maasmechelen. De trainingen bevatten uiteenlopende oefeningen ter bevordering van zowel zwemconditie, kracht en snelheid als  behendigheid, bevrijdingstechnieken, inzichten in reanimatie of onderwater zwemmen en met kleren zwemmen. Er wordt rekening gehouden met de verschillen in niveaus tussen de leden.

Eenmaal per jaar wordt er ook een bijscholing georganiseerd voor houders ven het brevet Hoger Redder.

Toelatingsvoorwaarden

RCM hanteert geen leeftijdscriteria. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen lid worden. Er wordt van geïnteresseerde kandidaat-leden wel verwacht dat ze minimaal borstcrawl kunnen zwemmen. Kun je nog niet (zo goed) zwemmen en heb je eerder nood aan zwemles dan raden we je aan contact op te nemen met ZCM.

Interesse

Heb je interesse in deze sport of wil je graag eens kennismaken, dan kan dit geheel vrijblijvend. Iedereen kan eens een training bijwonen om te zien of dit aansluit bij zijn of haar verwachtingen. Wens je de trainingen te blijven bijwonen, vragen we je om lid te worden. Is het toch niet wat je verwachtte, even goede vrienden, maar we zijn ervan overtuigd dat de microbe jou ook wel zal bijten.

  

Competitie Reddend Zwemmen en de verschillende disciplines

Reddend Zwemmen is niet alleen een recreatieve sport maar wordt ook competitief beoefend. Er zijn zowel wedstrijden in zwembad als in open water. Reddend Zwemmen is momenteel geen olympische discipline maar is in enkele landen erg populair waardoor het niveau op wereldkampioenschappen dan ook hoog ligt. Dit komt ondermeer door een grote instroom van (voormalige) competitiezwemmers. Zwemsnelheid is immers belangrijk voor de disciplines die beoefend worden in zwembad.

Daarnaast is er de laatste jaren ook meer interesse ontstaan voor wedstrijden in open water. Deze wedstrijden gaan niet door in een zwembad, maar in een vijver of meer en vinden omwille van de temperatuur enkel in de zomer plaats. De hier beoefende disciplines zijn zeer specifiek voor de reddersport en sommige disciplines gebeuren zelfs niet in of op het water, zoals de beachrun of de  beach flags,… Andere onderdelen die hier beoefend worden zijn vb de run-swim-run, de boardrace of skirace,… Op internationale wedstrijden worden zelfs onderdelen georganiseerd waar gebruik wordt gemaakt van kajaks of gemotoriseerde boten. Het feit dat er zo’n grote diversiteit aan disciplines is, maakt dat ook mensen die niet zo (heel) goed kunnen zwemmen, toch kunnen uitblinken in de reddersport of in bepaalde disciplines.

Uiteraard worden er doorheen het hele jaar wedstrijden georganiseerd in zwembad. Zo heeft elke provincie zijn provinciaal kampioenschap, waar deelnemers zich kunnen kwalificeren voor Vlaamse en Belgische kampioenschappen, die jaarlijks plaatsvinden. Disciplines die hier terugkomen zijn hinderniszwemmen, vinzwemmen, gordelzwemmen, popslepen of onderwaterzwemmen en combinaties van voorgaande. Al deze technieken kunnen geoefend worden tijdens onze trainingen. Wens je graag deel te nemen aan een wedstrijd, schrijven we je in en begeleiden we je ook graag op de dag van de wedstrijd. Wil je enkel op een recreatieve manier sporten, is dit uiteraard geen probleem.

Brevet Hoger Redder

De cursus Hoger Redder omvat zowel een praktisch gedeelte (en dan zowel in het water als op het droge) als een theoretisch gedeelte. Je dient te voldoen aan een aantal toelatingsvoorwaarden. De toelatingsproeven kan je ook in onze club doen.

Geïnteresseerden kunnen steeds contact opnemen met bestuurslid Rudi Linden. Rudi is zowel instructeur als examinator en kan alle vragen die je hieromtrent hebt, beantwoorden.

Wil je weten waar en wanneer een cursus doorgaat, hoelang deze duurt of hoeveel deze kost, neem dan een kijkje op de website van de Vlaamse Reddingsfederatie “RedFed”. Hier vind je alle info terug.